6723 Szeged, Nádas u. 14/a 36 20 342-6618

Fényvédelem

Bejelentkezés

Sokszor csak legyintünk, ha a fényvédelem szóba kerül, pedig a bőrünk nem felejt! Minden leégésre „emlékszik” a bőrünk, és a bőrt ért károsodások, sokszor csak évek, akár évtizedek múlva jelentenek problémát.

Tévedés azt hinni, hogy aki könnyen barnul, nem ég le a napon, az ne lenne kitéve a bőrt érintő daganatos elváltozások veszélyének. A gyerekekre pedig fokozottan oda kell figyelni, mivel nekik sokkal vékonyabb a bőrük, így sérülékenyebb is. A gyerekkorban elszenvedett két leégés, akár tízszeresére növelheti amelanoma (bőrrák) kialakulásának jövőbeli kockázatát.

Soha ne felejtsd el, hogy vigyázz a bőrödre és ezzel együtt az egészségedre!

A napfény hatására termelődik szervezetünkben a D-vitamin, mely az erős csontokért és a jól működő immunrendszerünkért is felelős. A napfény a belső elválasztású mirigyek, így a pajzsmirigy működését is befolyásolja. Elsősorban pajzsmirigy alulműködése esetén ajánlott!

A magas vérnyomást is csökkentik az UVB sugarak, s mivel az erek jobban kitágulnak, a sejtek tápanyagellátása és a salaktalanítás is javul. A sebek is gyorsabban gyógyulnak a napfénytől, valamint enyhe fertőtlenítő hatása is van. Jótékony ekcémára és psoriázisra is.

Közérzetünket javítja, a tavaszi-nyári napsütés jó hangulatot kelt, sőt, egyesek úgy tartják, a napfény a depressziót is oldja.
fenyvedelem
Napozni kell, mert szervezetünknek szüksége van a napfényre, de csak a napfürdőzés szabályainak betartásával! Ezek pedig a fokozatosság és a mértékletesség.
A napfényben lévő UVA és UVB sugarak felelősek a lebarnulásért, de a bőrrákért és a ráncos, öregebb, pigment foltos bőrért, a száraz hajért és a leégésért! Az UVA sugarak hullámhossza a legnagyobb, e sugárzás hatol a legmélyebbre a bőrben. Az UVA sugaraktól nem égünk le, de hosszú távon ez felelős a bőr öregedéséért és bizonyítottan szerepet játszik a legrosszabb indulatú bőrdaganat, a melanoma kialakulásában is.

A bőr barnaságáról és a leégésről az UVB sugarak gondoskodnak, amelyek szintén hozzájárulnak a bőrrák kifejlődéséhez. Minél nagyobb tengerszint feletti magasságban nyaralunk, annál erősebb UVB sugárzásnak vagyunk kitéve.

Az UVC sugárzás nagyon káros, ellene az ózonpajzs hivatott védeni bennünket

Napvédő krém vagy megfelelő ruházat nélkül a napon töltött idő hamar leégéshez vezet. Ez nemcsak fájdalmas, de egészségkárosító is: fokozza a bőr öregedését és a bőrrák kockázatát. Fontos, hogy a déli órákban ne tartózkodjunk a napon, és egyéb időkben is gondoskodjunk a védelemről.

Bizonyos mennyiségű sugárzás mindig éri szervezetünket, de ennek esetleges károsító hatását a szerveinkben lévő védekező, méregtelenítő rendszerek kivédik, de csak egy darabig! A határ az a sugármennyiség, ami időben összeadódva kimeríti vagy károsítja a védelmi rendszereket, így utat enged az UV sugárzás romboló hatásainak. Ezek közül legsúlyosabb a DNS molekula sérülése, ami rákképző folyamatokat indít be.

A védekezés kulcsát maga a természet adja a kezünkbe, a szervezet belső rendszerei révén. A szaruréteg megvastagodásával, a káros sugárzás 50%-át is elnyelheti.
A barnulás pedig, a bőr természetes védelmi reakciója az UV sugarakkal szemben. A termelődő melanin (barna pigment), megszűri a fényt, hogy az ne okozzon genetikai károsodást!
matis_soleil_product
Az évek során felhalmozódott és összegződött UV sugárhatás az egész szervezetet érintő tüneteket és a későbbiekben szövődményeket okoz, amit „photoageing” néven ismerünk. Ennek legismertebb tünete a hám elvékonyodása, a kollagén és elasztikus rostok károsodása, végső esetben a fény indukálta bőrrák.

Tudni kell, hogy a genetikai öregedés mellett a fotoöregedés vagy más néven fénygerjesztett öregedés a másik legnagyobb „ellenségünk” a fiatalságunk megóvása terén!

Ne hagyd, hogy a bőröd idő előtt megöregedni!

A döntés a Te kezedben van! Védd a bőröd, használj fényvédő krémet!

A kozmetikában/bőrgyógyászatban a naphatás szempontjából 6 bőrtípust különböztetünk meg, ezeket nevezik foto típusnak.
I-es: rendkívül világos, szeplős bőr, vörös haj. A bőr nem termel festékanyagokat, ezért nem is barnul, csak pirul, azaz gyorsan megég.

II-es: világos bőr, szőke haj. A bőr kis mennyiségű pigmentet termel, de ez a bőr is gyorsan megég.

III-as: közepesen világos bőr, középszőke-barna haj. A pigment jól termelődik, fokozatosan barnul, ritkám ég le.

IV-es: sötét bőr, sötét haj. Igen jól barnul, ritkán ég le.

V-ös és VI-os: sötét rasszok, fekete bőr és haj. Mély barna pigmentáció, sosem ég le.

Magyarországon a II-es és III-as típus dominál, amelyek esetében a bőr saját napvédelme, közepesen erős napsütést feltételezve kb. 15- 30 perc napozást tesz lehetővé egyszerre leégés nélkül.

De a bőr fénytűrő képességétől függetlenül, még döntő szempont lehet a bőr víztartalma, és zsírosodásra való hajlama is. Ezért is, mindenki számára az óvatosság ajánlott, bőrtípustól függetlenül. Nyilván, egy dehidratált, vízhiányos bőr hamarabb leéghet!

Fontos tudni, hogy nem mindegy melyik korosztálynak vásárolunk. Napvédelem szempontjából különösen érzékenyek a kisgyermekek, akiknél a saját védelmi rendszer még nem épült ki, és az idősek, ahol a sejtosztódás és az anyagok szintézise már lassú.

Ami még számít, hogy a bőrszín árnyalataitól függetlenül bárki hamar leéghet, ha olyan földrajzi területen tartózkodik hosszasan a napon, ahol az ózonpajzs aktuálisan elvékonyodott. Vagyis az egyéni tényezőkön túl fontosak a környezet adottságai. Elővigyázatosnak kell még lenni vízparton, magas hegycsúcson, főleg télen, de havas környezetben mindenképpen, ha erősen tűz a nap!

A napvédő készítményeken, illetve a fényvédelemmel ellátott kozmetikumokon szerepel az SPF rövidítés, amelyet egy szám követ. Az SPF jelentése: Sun Protection Faktor, vagyis napvédő faktor. Azt mutatja meg, hogy az adott készítmény milyen mértékű UVB sugárzás elleni védelemmel bír. Azt a szorzót jelenti, amely arra utal, hogy a bőrtípus által megengedett maximális időnél hányszor hosszabb ideig lehet a napon tartózkodni anélkül, hogy a leégés veszélye fenyegetne. Jelenleg a legmagasabb faktorszám az 50, bár egy-két éve még lehetett 100-as faktorszámú napvédő készítményt is kapni. Az új szabályok szerint azonban 50-nél nagyobb érték már nem tüntethető fel.

Például, ha valaki 10-es faktorszámú napvédőt használ és a bőrtípusának megfelelően (ez mindenkinél egyéni!) 30 percet tartózkodhat a napon leégés nélkül, az 10 x 30 perc, vagyis 300 perc (5 óra) – azaz ennyit tartózkodhat napvédővel a napon leégés nélkül. A fényvédő krémet időről időre újra kell alkalmazni, mivel a napsugarak hatására a fényvédelem mértéke csökken. Fürdés, törölközés után is újabb mennyiség felvitele szükséges, még akkor is, ha a készítmény egyébként vízálló.

A fentebb leírtak tudatában, illetve a napsugárzás káros hatásainak ismeretében ezen túl nem lesz talán nehéz, a legmegfelelőbb fényvédő készítmény megtalálása, helyes alkalmazása.

A MATIS napozó sorozata = UVA + UVB + DNS védelem, öregedés gátlás, tartós barnaság!
UVA és UVB kémiai fényvédők védik a bőrt a káros napsugaraktól
DNS védelemmel védi a sejteket a rákképző folyamatok beindulásától
C- és E- vitamin anti-oxidáns hatásaival védi a bőrt az öregedési folyamatoktól
Luffa magolajjal fokozza a barnaság színét és tartósságát.

Megfelel az Európai Bizottság ajánlásának, miszerint az UVA védelemnek legalább az UVB védelem 1/3-ának kell lenni!

A MATIS napozó sorozat részei: fényvédő krém és BB krém arcra, naptej és olaj testre, napozás utáni gél és csillám gél, önbarnító, barnulást elősegítő étrend kiegészítő kapszula.

Kövessen Minket a Facebookon