6723 Szeged, Nádas u. 14/a 36 20 342-6618

10 ok amiért érdemes leszokni a dohányzásról

Bejelentkezés

10-ok-amiert-erdemes-leszokni-a-dohanyzasrol

Táskák a szem alatt

Amikor reggel felkelsz, sokszor úgy érzed, hogy egy percet sem aludtál? A kialvatlanságmegmutatkozik az arcodon is. Ha dohányzol, négyszer nagyobb az esélyed arra, hogy ébredés után fáradt leszel.

Hogy miért nem tudsz aludni? Azért, mert éjszaka, alvás közben nikotinhiány léphet fel, amitől forgolódsz, ezért nincs esélyed a mély alvásra.

Pikkelysömör

A pikkelysömör nem csak a dohányosokat veszélyezteti, bárkinél előfordulhat, a betegség ugyanis egy helytelen immunreakció eredménye. A dohányosok mégis sokkal veszélyeztetettebbek. Egy 2007-es tanulmány rámutatott: ha 10 éven keresztül elszívsz naponta egy doboz cigit, a pikkelysömör kialakulásának esélye 20%-kal, 11-20 év dohányzás után pedig 60%-kal nő.

Azok, akik több mint két évtizede dohányoznak, duplájára növelik a pikkelysömör betegségének kockázatait. (A terhes vagy gyerek passzív dohányosok fokozottan veszélyeztetettek).

Korai öregedés és ráncok

Tetszeni fog, hogy viszonylag fiatal korban megjelennek az első ráncaid? A kutatók egyetértenek abban, hogy a dohányosok átlagban 1,4 évvel idősebbnek tűnnek nemdohányzó társaiknál, a dohányzás tehát gyorsítja az öregedési folyamatot.

A dohányzás miatt fellépő érszűkület a hajszálerekre is hat, csökken a bőrszövetek vérellátása, ezért sokkal több ránc jelenik meg a bőrön.

Hegesedés

A nikotin határt szabhat a hajszálerekben az oxigénben gazdag vér áramlásának, főként az arcban, a kezekben és lábakban. Ez azt jelenti, hogy a sebek sokkal később gyógyulnak be, a helyükön pedig csúnya hegek maradhatnak.

A természetes ragyogás elvesztése

Nem csak a fáradt, hanem a nyúzott arc is a dohányzás számlájára írható. Egy 1985-ben készült tanulmány egy új fogalommal állt elő: Smoker’s face. Ez a fogalom meghatározza a dohányosok arcán lévő bőr állapotát: ráncos, szikár, szürke lehet.
A cigarettafüst ”kiűzi” a friss oxigént az arc ereiből, a káros összetevők csökkentik a C-vitamin felszívódását a szervezetünkben, megakadályozza a bőr védelmét.

Szemölcsök

Sokan feltételezik, hogy a dohányosok erősen hajlamosabbak a vírusfertőzésre. A szexuális partnerek számától függően a dohányos nők négyszer nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a nemdohányzók.

Megereszkedett bőrredők

A cigarettákban található nikotin kárt tesz a rostokban és a bőr egyéb szöveteiben. Ez a bőrrugalmasságának elvesztését eredményezi. Az elváltozást piros csíkok jelölik, amelyek fokozatosan átmennek ezüstös árnyalatba gyors elhízás vagy terhesség esetén.

Klímax

A dohányzás a menopauzára is hatással van: legalább két évvel hozza előbbre a klimaxot.
Vékonyabb haj

Csontritkulás

Ha a ráncos bőr még nem volt elég, tudnod kell, hogy a dohányzás károsítja a hajadat is. A tudósok úgy gondolják, hogy a cigiben található mérgező vegyszerek kárt tehetnek a hajtüszők DNS-ében. A dohányzó férfiak körében megnőhet a korai hajhullásés a kopaszodás veszélye.

Az emberi csontban folytonos átépülés zajlik, ami azt jelenti, hogy a felszívódási és újraépülési folyamatok igen pontosan szabályozott egyensúlyi állapotban vannak. Azonban az életkor előrehaladtával inkább a leépülési folyamatok dominálnak, így alakul ki a csontritkulás (orvosi szóval: osteoporosis).

Statisztikai adatok alátámasztják azt a megállapítást, miszerint dohányosok esetén kisebb csontsűrűséggel kell számolni, mint nemdohányzók esetén.

A szénmonoxid, amely a fő mérgező anyag a kipufogógázban és a cigarettafüstben, sokkal jobban kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, ezáltal akár 15%-kal is csökkenti az erős dohányosok vérének oxigénszállító képességét. Ennek eredményeként a dohányosok csontjai elvesztik tömörségüket, könnyebben eltörnek és akár 80%-kal is több idő kell a gyógyulásukhoz. Tehát egyértelműen növeli a csonttörés bekövetkezésének kockázatát, amely különösen időskorban gyakori.

Kutatások bizonyítják, hogy dohányfüst számos komponense aktiválja a csontok leépüléséért felelős a csontok állományát lebontó csontfaló sejteket is. A felfedezés akár a csontritkulás jövőbeni terápiáját is befolyásolhatja.

Kövessen Minket a Facebookon