6723 Szeged, Nádas u. 14/a 36 20 342-6618

Nagyon gyakori kérdések

Bejelentkezés
 1. Gyantázás és epilálás után ne ússz!
  Mit árthat? A gyantázott és epilált terület tartósan begyulladhat, piros maradhat, és el is fertőződhet az uszodában vagy strandon.

  Mi az oka? A szőrszál kitépésétől mikrosérülések keletkeznek a bőrön, a gyantázás hőjétől pedig hámsérülések is. Ezek a kellemetlenségek természetes velejárói a szőrtelenítésnek, és a bőr típusától függően egy, maximum két nap alatt teljesen elmúlnak. De addig nem ajánlott uszodába, strandra menni, mert a nyitott szőrtüszőn át bejuthatnak a szervezetbe a vízben lévő kórokozók, amik fertőzéshez vezethetnek.

  Így csináld helyesen: Legalább egy napot várj a gyantázás vagy epilálás után, mielőtt úszni mennél. Az érzékenyebb bőrűeknek érdemes két-három napig is távol maradni a vízektől, amíg teljesen meg nem nyugszik a bőrük.

 2. Gyantázás után ne szoláriumozz, és ne napozz!
  Mit árthat? Könnyebben leéghetsz, és pigmentfoltok keletkezhetnek a bőrön. A barna foltosság hosszú távon is megmaradhat.

  Mi az oka? A gyanta a túl száraz bőrterületekhez jobban odatapad, ezért letépéskor hámsérüléseket okozhat, aminek következtében kevésbé lesz ellenálló a napsugárzással szemben.
  Így csináld helyesen: A gyantázást követően legalább egy napot várj a napfürdőzéssel. Fehér és érzékenyebb bőrűek legyenek még óvatosabbak.

 3. A menstruációd alatt és előtt egy-két nappal ne kezeltesd az arcbőrödet!
  Mit árthat? Lassabban gyógyulnak be a bőrödön az apró sebek, amit a bőrtisztítás okoz, és jobban fog fájni a kezelés, mint máskor.

  Mi az oka? A menstruálás alatt a hormonjaid miatt hajlamosabb vagy a gyulladásra, így tovább megmaradhatnak a bőrtisztítás nem túl esztétikus nyomai. Ezekben a napokban alacsony az ösztrogénszinted, aminek máskor természetes fájdalomcsillapító hatása van, ezért fáj ilyenkor jobban a pattanások és mitesszerek eltávolítása.

  Így csináld helyesen: Legjobb, ha a menzeszed után mész kozmetikushoz, mert akkor bírod legjobban a fájdalmat, és gyógyulnak legjobban a sebek

 4. Bőrhámlasztás után ne menj napra!
  Mit árthat? Tilos a szolárium és a természetes napfény, amíg a hámlasztó kezelés tart, mert maradandó pigmentfoltokat okoz a bőrön.

  Mi az oka? A néhány hetes kúra során a kozmetikus osztódásra kényszeríti a hámrétegek sejtjeit, melynek során kicserélődik a bőr felső rétege. A kezelés hatására fényérzékeny lesz az új felső hám, így az erős sugárzástól meg kell védeni.

  Így csináld helyesen: A hámlasztást csak ősztől tavaszig szabad végeztetni, amikor az utcán nem érheti a bőrödet erős napsugárzás. Természetesen ilyenkor a szoláriumot és a síelést is kerülni kell. Ne feledd, hogy a hó fényvisszaverő képessége igen nagy, ami éppúgy árthat a bőrödnek, mint egy tengerparti nyaralás.

 5. Arctisztítás után ne szoláriumozz, ne szaunázz, és ne sportolj!
  Mit árthat? Begyulladhat és elfertőződhet a bőröd.

  Mi az oka? A megerőltető sport, a szaunázás és a szoláriumozás izzadással jár. A verejtékkel távozó méreganyagok elfertőzhetik a kezelés okozta mikrosérüléseken, sebeken keresztül a bőrödet.

  Így csináld helyesen: A bőröd érzékenységétől függően egy-két napig kerüld el a szoláriumot, a szaunát és lehetőleg az izzasztó sportokat is az arckezelés után. A teljes gyógyulást vedd alapul, amikor egészen eltűnnek a hegek. Van, akinél ez három-négy napig is eltarthat.

 6. Szoláriumozás után ne ússz, és ne fürödj néhány óráig!
  Mit árthat? Kevésbé lesz hatásos a barnulás.

  Mi az oka? A víz hátráltatja a pigmentképződést, így nem tudod elérni azt a barnaságot, amit a bőrtípusod egyébként lehetővé tenne.

  Így csináld helyesen: A szoláriumozás után ne menj uszodába, strandra pár óráig, és a fürdés helyett aznap inkább zuhanyozz, hogy ne ázzon fel a bőröd. Ha lehet, legalább három-négy órán át ne érje víz a bőrödet a barnítás után.

 7. Szoláriumozás után ne napozz!
  Mit árthat? Amennyiben rövid időn belül váltogatod a két különböző típusú napfürdőzést, visszafordíthatatlan elváltozások indulhatnak el a szervezetedben: gyorsabb bőröregedés, bizonyos típusú anyajegyek, szemölcsök elrákosodása.

  Mi az oka? A bőr nem felejt, az egész életünk során érte fénymennyiség összeadódik.

  Szoláriumozáskor rövid idő alatt sokkal nagyobb fénydózist, UV sugárzást kap a bőrünk, mint a természetes napozáskor, ezért a káros hatás is gyorsabban kialakul.

  Így csináld helyesen: Aznap amikor szoláriumba mész, kerüld a napfényt. Az utolsó alkalomhoz képest legalább két napot várj a napozásig, és a napozás után is tarts szünetet, hogy a bőröd pihenjen, mielőtt elmennél egy szoláriumba.

 8. Fontos alkalmak előtt egy nappal ne gyantáztasd a bajuszodat!
  Mit árthat? Feltűnő pirosodást és apró fehér hólyagocskák megjelenését okozhatja, amit nehéz a nagy napon – legyen az randi, buli vagy esküvő – eltüntetni. Főleg az ne hagyja az utolsó pillanatra a szőrtelenítést, aki csak ritkán jár kozmetikushoz, és kevésbé szokott hozzá a bőre.
  Mi az oka? Aki nem jár rendszeresen gyantáztatni, annál azonnal vagy akár egy nappal a kezelést követően is elő jöhet az allergia, melynek velejárója a pirosodás, a hólyagosodás, vagy a viszketés. Ez a bőrérzékenységből adódó tünet magától elmúlik egy-két napon belül.

  Így csináld helyesen: Ne rizikózz, ha valami fontos alkalomra készülsz, legalább azt megelőzően három-négy nappal gyantáztasd a bajuszodat, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

 9. Ne festesd a szemöldöködet egy-két nappal egy fontos esemény előtt!
  Mit árthat? A festés túl erős még az első napokban, és lehet, hogy nem a legtermészetesebb látvány tárul majd az elé, akinek nagyon szeretnél tetszeni.

  Mi az oka? A szemöldökfestés során – bármennyire is próbál óvatos lenni a kozmetikus – beszíneződhet a szőrszálak közötti bőr, ami intenzívebbé változtatja az összhatást, és amit azonnal nem lehet teljesen eltüntetni.

  Így csináld helyesen: Pofonegyszerű: az esküvő, a fontos buli vagy randi előtt legalább három nappal korábban festesd a szemöldöködet. Addigra a mosakodásoktól és a természetes hámlástól lekopik a festékanyag a bőrről, a szőrszálakon viszont még bőven megmarad.

 10. Ha herpeszed van, vagy egy-két napja volt, ne menj arctisztításra!
  Mit árthat? A kozmetikus a kezelés során végigviheti a fertőzést az egész arcodon. Ráadásul ő is elkaphatja.

  Mi az oka? A tisztítás során sebek, apró sérülések keletkeznek a pattanások és mitesszerek eltávolításakor. Ezeken keresztül a fertőző herpesz vírus továbbterjed az érintéssel.
  Így csináld helyesen: Ha beteg vagy, inkább mondd le a kezelésre megbeszélt időpontot, és lehetőleg a herpesz elmúlása után várj még pár napot, hogy a tisztítás teljesen biztonságos legyen.

Kövessen Minket a Facebookon