6723 Szeged, Nádas u. 14/a 36 20 342-6618

Milyen a bőrtípusom?

Bejelentkezés

milyen-a-bortipusomSzeretnéd megtudni milyen a bőrtípusod? Milyen arcápolót használj, és melyek azok a termékek amik a bőrőd számára a legjobbak? Ehhez szakember segítségére van szükséged.

Óriási bakit lehet csinálni azzal, ha a bőrünket, nem a bőrtípusunknak megfelelő kozmetikumokkal kezeljük! Túlszáríthatod, túlzsírozhatod, állandó gyulladást, maradandó károsodásokat is okozhat, egyszerűen nem jó a komfortérzete a bőrödnek, nem tudod mi a baja, csak azt tudod, hogy valami nem stimmel.

HOGYAN CSINÁLJUK A KOZMETIKÁBAN?

A kozmetikában először egy nagyító alatt közelről megszemléljük a bőrödet, megtapogatjuk, majd teszünk fel kérdéseket, és a látottak és hallottak alapján megszületik az eredmény milyen is a Te bőrtípusod. Ha ezmegvan, akkor tudjuk csak kiválasztani azokat a készítményeket, amit neked bizalommal tudunk ajánlani.

Ezt hívjuk diagnosztizálásnak.

DIAGNOSZTIZÁLÁS: AZ ALAP BŐRTÍPUSOK MEGKÜLÖNBÖZTETÉSE AZ OBJEKTÍV ÉS SZUBJEKTÍV TÜNETEK ALAPJÁN

Tünet: A bőrön látható és érzékelhető valamint a vendég által tapasztalt elváltozások összessége.

1. OBJEKTÍV TÜNETEK

Azok a tünetek, amelyeket a kozmetikus látás és tapintás alapján észlel.
Amit látunk, a pórusok nagysága, a bőr színe, fénye, a faggyúmirigy működése, van-e mitesszere a vendégnek. Látjuk, hogy vannak-e rendellenességek, elváltozások a bőrön.

Tapintással érzékeljük a felszíni adottságokat, a rugalmasságot és az izomtónust.

2. SZUBJEKTÍV TÜNETEK

A vendég, kérdéseinkre válaszolva elmondja saját tapasztalatait.

 • Mit érez, milyen a bőre állapota?
 • Milyenek az étkezési, ivási szokásai?
 • Milyen betegsége van?
 • Milyen kozmetikumot használ?
 • Mennyit van levegőn?
 • Milyen a munkahelye pl. szennyezett körülmények?
 • Vannak-e emésztési problémái?
 • Milyen a menstruációs ciklusa?
 • Allergiás-e valamire?
 • Dohányzik-e?
 • Hogyan viselkedik a bőre környezeti hatásokra (időjárás, mosakodás)? stb.

MIÉRT VAN ERRE SZÜKSÉG?

Az emberi bőr anatómiai és élettani tulajdonságai alapjaiban mindenkinél azonosak. Gyakorlatban mégis azt tapasztaljuk, hogy a bőr külső adottságai egyénenként eltérő.

A különböző ingerekre, egyes emberek bőre más és más reakciót produkál. Ugye szoktuk mondani, hogy nem vagyunk egyformák. Hiszen ujjlenyomat sincs két egyforma a Földön! Akkor miért is lenne éppen az a krém jó a Te bőrödnek, ami a barátnődnél bevált? Sajnos ez nem így működik!

ALAP BŐRTÍPUSOK

A lényeges tulajdonságaikban megegyező, közös típusba sorolható bőröket csoportokba soroljuk, ezek az alap bőrtípusok. Nélkülözhetetlen az alap bőrtípusok elkülönítésében az egyes típusokra jellemző sajátosságok ismerete. Ilyenek a faggyútermelődés és a szaruképzés, a hám- és az irharéteg víztartalma, anyagcseréje, valamint az izomtónus mértéke. Ezek szerint különböztetjük meg őket egymástól. Így 5 alap bőrtípust ismerhetünk fel.

 • normál bőr
 • zsíros (seborrheás) bőr
 • zsírhiányos (alipikus) bőr
 • mélyrétegű vízhiányos (dehidratált) bőr
 • túlzott víztartalmú (hiperhidratált) bőr

Ezeken belül, még több kombináció is lehetséges. A zsíros bőr változatairól már írtam a „klasszikus tisztító kezelések” menüpontban az arcápolásnál. Normál bőr szinte már nem is létezik, csak a gyerekeknél. A hiperhidratált bőröket nem kezelhetjük a kozmetikában, csak a kismamák esetén. A mélyrétegű vízhiányos bőrnél extra hidratálás a legfontosabb erre jók a „gépi kezelések” menüpontban olvasható kezelések és a mezoterápia. A zsírhiányos bőrnél pedig a legfontosabb a táplálás.

KOMBINÁLT BŐRTÍPUSOK

A gyakorlatban azt tapasztaljuk, hogy az egyes alap bőrtípusok nem önállóan jelennek meg, hanem egymást kiegészítik a különböző testtájakon. Az ilyen bőröket kombinált bőröknek nevezzük. Ez ebben a bőrtípus meghatározásban a nem egyszerű, hogy a bőrön, a különböző alap bőrtípusok legkülönbözőbb kombinációi jöhetnek létre. pl..
zsírhiányos, felszíni vízhiányos bőr, mélyrétegű vízhiánnyal T-zónában zsíros bőr, orcákon normál bőrrel

KIEGÉSZÍTŐ BŐRTÍPUSOK

 • problémás bőr (aknés)
 • érzékeny bőr
 • érett bőr

Még ilyen irányú kombinációk is létrejöhetnek, hiszen szinte minden bőr lehet érzékeny, és minden bőr idővel érett, azaz idősödő, ráncos lesz. Valamint a felszíni vízhiány, ami nem önálló bőrtípus, de a normál bőr kivételével bármely bőrtípus velejárója lehet, is képbe kerül.

A vízhiányról a „Kristály Collagén maszk- extra hidratálás” menüpontban írtam, az arckezeléseknél. Az érzékeny bőr bármely bőrtípus velejárója lehet, ezt mindig figyelembe kell venni az ápolásnál, és a kezelésnél is. Az érett bőrre mind a hidratálás, mind a táplálás is ráfér, van rá számos megoldás. A problémás bőrök pedig általában a tinik pattanásos bőre.

A KEZELÉSEK, ÁPOLÓK KIVÁLASZTÁSA

Ezek alapján, az eredmények alapján tudjuk kiválasztani a bőrtípust, és az egészségi állapot figyelembe vételével a bőrápoláshoz megfelelő, és a kozmetikában elvégezhető műveleteket. Tanácsot adhatunk a bőrtípus otthoni ápolására, esetleg a vendég életmódjának változtatására és egészségi állapotának gyógyászati ellenőrzésére.

Kövessen Minket a Facebookon